Goos de Boer
Goos de Boer

Beetje dimmen daar in Friesland

friesland
friesland

Het moet niet gekker worden. Personeel van de meldkamer Noord-Nederland dat verplicht op Friese les moet. Alsof Groningen & Drenthe niet bestaan. Rare jongens/meisjes die Friezen. En o zo eenkennig.

Ho, ho, roepen ze dan daar in Friesland: het Fries is officieel 'onze' tweede taal. Nou en? En hoezo 'onze' tweede taal? In Friesland ongetwijfeld van belang, maar toch zeker niet in Groningen en Drenthe.

Voor de goede orde: we gunnen de Friezen hun tweede taal van harte. Maar houd nou eens op het op te dringen aan de wereld buiten Friesland. Waarom zouden medewerkers van de meldkamer wel Fries en geen Gronings of Drents moeten leren? Of Pools. Maakt het iets uit of iemand zich in plat Gronings uit Beerta meldt of een paniekerige inwoner van Tjie-Tjerkstra-Nog-Wat in het Fries om hulp vraagt?

Wat te denken van officieren van justitie die na de vorming van één noordelijk arrondissement op Friese les moeten. Inderdaad: alsof Groningen en Drenthe niet bestaan. En hoe zit dat met het Gerechtshof in Leeuwarden?  Met 'klanten' uit heel Noord-Nederland, maar waar je struikelt over voor ons onleesbare Friestalige bordjes.

Hebben we het nog niet eens over Friestalige plaatsnamen, die voor buitenstaanders vaak slecht/niet zijn te lezen/vinden. Nog erger: straatnamen in het Fries, waardoor menig Tom-Tom onbruikbaar is in het Friese land.

Het moet gezegd. Friezen zijn oprecht trots op hun eigen taal. Daar kunnen Groningers en Drenten nog veel van leren.  Maar: houd a.u.b. die trots binnen de eigen provinciegrenzen. En val jullie mede-noordelingen er niet mee lastig. Want echt: dan wordt het nooit wat met al die fusies van noordelijke (semi)overheidsinstanties. Laat staan dat de vorming van één noordelijk gewest ook maar enige kans maakt. Dat ken net.

Reageer ()

De blogs op deze site zijn geschreven op persoonlijke titel en vallen derhalve niet onder de eindredactionele verantwoordelijkheid van RTV Noord.