Goos de Boer
Goos de Boer

De wankele financiële basis van FC Groningen

Hans Nijland kan het mooi verkopen. Met dank aan een brede glimlach en zijn te prijzen optimisme. Zijn FC Groningen lijkt de zaken financieel weer aardig voor elkaar te hebben. Dat is mooi, maar de werkelijkheid is toch ietwat minder rooskleurig.

Terug naar vorig seizoen. Tegen het eind van het seizoen is de bodem van de kas in zicht. Even dreigt zelfs een liquiditeitsprobleem. Supporters worden uit bittere noodzaak vroeger dan ooit opgeroepen hun seizoenkaart te verlengen. Gelokt door een heus prijzenpakket. Ook sponsors worden nog net niet gesmeekt bij te tekenen en dus vooral alvast te betalen. De clubkas moet rap worden gevuld met de normaal gesproken wedstrijdloze zomerperiode in aantocht.

En dan opeens is daar het sportieve succes. Het elftal draait tegen het eind van het seizoen als een trein. De ietwat negatieve stemming onder de aanhang slaat rap om. Het geloof in de club is terug en er wordt verlengd. De play-offs leveren ook nog eens twee keer een volle bak en dus inkomsten op.

De echte redding komt van de nooit te voorspellen transfermarkt. Nijland heeft nog wat ijzers in het vuur. Oud-spelers worden verhandeld en dat levert de club de zo broodnodige euro’s op. Tel daarbij de verkoop van Zyvkovic en Bizot en de grootste gaten zijn gedicht. Niet het gevolg van gedegen financieel beleid, maar gered door de gong.

Wat rest is het al begrote tekort van een ruim een miljoen euro. Dat ligt overigens eerder in het seizoen veel hoger, maar door stevig te snijden in de personeelskosten en afscheid te nemen van een aantal grootverdieners blijft het binnen de perken.

En dat is maar goed ook. Want na de twee eerdere seizoenen met stevig verlies zijn de reserves als sneeuw voor de zon verdwenen. En kan de club zich geen enkele tegenvaller permitteren.

Komt bij dat het ooit zo geprezen spelersfonds een aardig blok aan het been van de club aan het worden is. Zo gek als in het verleden is het niet meer met torenhoge rendementen bij de verkoop van spelers, maar de opbrengst is nog altijd maximaal 25 procent. Ook krijgen de geldschieters jaarlijks keurig vijf procent rente. Maar afgezien daarvan zal de club ooit de inleg terug moeten betalen. Daarbij gaat het feitelijk om een miljoenenschuld die de club niet kan aflossen. En dus blijft er geld stromen naar de geldschieters.

Duidelijk is ook dat ondanks de beweringen van Nijland dat er geen spelers meer weg hoeven, de verkoop van paradepaardje Kostic bittere noodzaak is. De FC-directeur speelt het spel zoals het gespeeld moet worden. De koopman is op zoek naar de hoogst haalbare opbrengst. En dan kan de club weer even vooruit. Opportunisme ten top.

Wonderlijk genoeg gaat de begroting volgend seizoen met een kwart miljoen omhoog. En vertoont direct alweer een tekort van een miljoen euro. Tja. En of de transferinkomsten over een jaartje opnieuw redding kunnen brengen, is maar de vraag. Hoe dan ook: de financiële basis van de club met zoveel betekenis voor stad en ommeland is en blijft de komende jaren uiterst wankel. En dat weet Nijland dondersgoed.

De blogs op deze site zijn geschreven op persoonlijke titel en vallen derhalve niet onder de eindredactionele verantwoordelijkheid van RTV Noord.