Goos de Boer
Goos de Boer

De allerlaatste kans voor Pieter Huistra

Pieter Huistra
Pieter Huistra

Wie A zegt moet B zeggen. Dus blijven Hans Nijland en de zijnen vierkant achter Pieter Huistra staan. Zo hoort het ook in slechte tijden. Is te prijzen.

Toch is er wel degelijk ook intern twijfel. Kan Huistra het tij keren na een dramatische periode? Dit aflopende seizoen zeker niet meer. Een nieuw seizoen; nieuwe kansen. Vanaf wedstrijd één ligt de druk er op. Een slechte seizoensstart en de harige kop van Huistra ligt alsnog op het hakblok.

Vraag is of hem zoveel te verwijten valt. Het is zonneklaar dat dit elftal gewoonweg te weinig kwaliteit heeft. En te weinig mentaliteit. Met elf ideale schoonzonen win je de oorlog niet. Tel daarbij op dat FC Groningen een echte spelverdeler node mist en het is duidelijk waar het probleem ligt. Dat gebrek aan kwaliteit moet vooral technische directeur Henk Veldmate zich aantrekken. Hoewel hij na al die absolute topaankopen van de afgelopen jaren het nodige krediet verdient.

Maar ook Huistra valt wel degelijk het een en ander aan te rekenen. Van hem straalt in deze lastige tijden weinig kracht uit. Machteloosheid zelfs. Het begint ook danig te irriteren dat hij altijd andere wedstrijden ziet dan de buitenwacht. Je zou hem met recht 'Pieter Lichtpuntje' kunnen noemen.

Nou is het nooit verkeerd in moeilijke tijden de positieve kant te benadrukken. Maar: Huistra overdrijft op dat gebied en is weinig realistisch in zijn wedstrijdanalyses. Dat roept aan alle kanten irritatie op. Komt bij dat hij wel heel erg volhardend (stijfkoppig, zo u wilt) in zijn eigen visie is. Ook al schreeuwt de harde werkelijkheid om ingrijpen; Pieter gaat zo zijn eigen gang.

Hoe het ook zij. Hij is en blijft trainer van FC Groningen. Ook volgend seizoen. Hoewel het maar de vraag is of hij het allemaal nog wel zo leuk vindt en tegen een nieuwe periode van druk bestand blijft.

Bij de start van het nieuwe seizoen zijn hoe dan ook alle ogen op hem gericht. Zit het tegen, dan wordt het voor hem een lastige affaire. Zit het mee; dan rekent Huistra af met zijn criticasters en ligt de weg naar boven voor hem als trainer weer volledig open. Het kan snel gaan in de voetballerij.

Wat dat betreft heeft hij een lichtend voorbeeld in de persoon van zijn voorganger Ron Jans. Vorig seizoen bijkans met pek en veren Friesland uitgejaagd. En nu neemt hij op de schouders afscheid van datzelfde Heerenveen. Zo kan het ook gaan met Pieter Huistra. Of dat ook zal gebeuren? Betwijfel het, maar het is aan hem daar mee af te rekenen. Over pakweg vier maanden weten we het.

De blogs op deze site zijn geschreven op persoonlijke titel en vallen derhalve niet onder de eindredactionele verantwoordelijkheid van RTV Noord.