Dit is een waarschuwing. Bestemd voor mensen met al te hoge verwachtingen. Ze komen er aan: de juni-onderzoeken van minister van gaswinning Henk Kamp naar de gevolgen van de aardbevingen onder het Groningse land.
Dus duikt Kamp deze eerste juliweek op in Loppersum voor de presentatie van de eerste vier. De resterende zeven volgen in december. Perfecte timing. Zo op de drempel van de aanstormende schoolvakanties en het kamerreces. Daar is over nagedacht.
Kamp kondigde de juni-onderzoek aan toen de druk uit het gebied en vanuit de Tweede Kamer richting kookpunt ging. Dus haalde Kamp die druk van de ketel door toe te zeggen al in juni met de eerste onderzoeken te komen. Heel slim.
Maar denk nou niet dat de Twent nu al met pasklare oplossingen komt. Laat staan de nodige euro's. Tussenstandjes zijn het; meer ook niet. En voeg er maar gerust aan toe dat er hoe dan nog aanvullend onderzoek nodig zal zijn. Conclusie: goed nieuws voor Groningen is deze week nog niet te verwachten.
De ogen en hoop van de inwoners van het bevingsgebied zijn vooral gericht op het juni-onderzoek naar de waardevermindering van woningen. Wie denkt de komende maanden te kunnen afrekenen met de overheid, komt bedrogen uit. In het nog niet openbare onderzoek wordt heel voorzichtigjes een aantal mogelijke rekenmodellen op een rijtje gezet. Niet meer en niet minder; van een compensatieregeling is dan ook nog lang geen sprake.
Ook de quickscan voor infrastructuur komt er aan. Onderzocht is in hoeverre dijken, wegen, ondergrondse leidingen en hoogspanningsmasten gevaar lopen bij aardbevingen. Ook hier komt nog geen definitieve conclusie uit. Behalve dan dat die gevolgen op basis van de eerste bevindingen 'beperkt' zullen zijn. Die conclusie kennen we al van de risico's voor bedrijven in de Eemsdelta. En o ja: ook voor de infrastructuur is aanvullend onderzoek nodig.
Het is duidelijk: behalve aardgas wint Kamp vooral tijd. Dat zal ook na december, als de rest van het elftal onderzoeken op tafel komt, nog zo blijven. Zijn missie is in deze financieel barre tijden duidelijk. De Staat der Nederland kan geen euro aan aardgasopbrengsten missen; laat staan miljarden. Dus blijft het rekken, rekken en pappen & nathouden.
Slecht één gebeurtenis kan daar - hoe triest ook - verandering in brengen. Inderdaad: een zware aardbeving. Met veel schade en mogelijk zelfs slachtoffers. Laten we het vooral niet hopen. Maar één ding is dan wel duidelijk: dan pas zijn ze echt wakker in Den Haag.
Reageer ( )