Goos de Boer
Goos de Boer

Dros heeft geen keuze

Zo. Ivo Opstelten heeft gesproken. Oscar Dros mag de hoogste baas blijven van de noordelijke politie in opbouw. Klaar. Niet dus.

Het knaagt. Bijna ex-burgemeester Bats van Haren is moedig geweest. Heeft zijn conclusies getrokken. De gemeenteraad kreeg niet eens de kans hem het vuur na aan de schenen te leggen. Hij hield de eer aan zichzelf; nog voor de gemeenteraad had gesproken.

Een opmerking van Bats bij zijn laatste optreden in de gemeenteraad blijft door het hoofd spoken. "De politie had me verteld dat ze 250 agenten achter de hand had." Gelogen dus, zo bleek al rap. "Ik had toen door moeten vragen," zei Bats dinsdag tijdens die nu al historische raadsvergadering.

En met die valse informatie ondermijnde de politie het gezag van de man die 21 september nog waakte over de openbare orde in zijn gemeente. Nam hem in het ootje. En daarmee alle inwoners van Haren, die doodsangsten hebben doorstaan.

Dan hebben we het nog niets eens over de organisatorische puinhoop op de politieburelen.  Ontluisterend. Daarmee gaf het korps aan weinig tot niets geleerd te hebben van de keiharde lessen van de Oosterparkwijkrellen. Ook toen was de politie niet waakzaam. "Dit nooit weer," werd er in koor geroepen, toen de complete driehoek al was gesneuveld.

Dros dacht slim te zijn door voordat Cohen was uitgeschreven al met een plan de campagne te komen. En dat terwijl Bats maanden lang gedwongen met de armen over elkaar - monddood gemaakt - zat te wachten op de uitkomst van de noeste arbeid van Cohen.

Het is heel simpel. Samen uit; samen thuis. Bats weg; dan de politiebaas ook. Opstelten staat nog steeds met zijn machtige lijf om Oscar Dros heen. Dus is het aan de politiebaas om zich aan die wurggreep te onttrekken. Hoe lastig en hoe zo'n groot persoonlijk drama ook. Hij kan bijna niet anders dan het moedig voorbeeld van Bats volgen.

 

 

De blogs op deze site zijn geschreven op persoonlijke titel en vallen derhalve niet onder de eindredactionele verantwoordelijkheid van RTV Noord.