Goos de Boer
Goos de Boer

FC Groningen-uit: een ware beproeving

Het is een bijzonder avontuur. Dat is het. Mee met een uitwedstrijd van je favoriete club. Een ware beproeving; zeker als fan van FC Groningen.

Kaartjes voor het uitvak moeten dagen voor de uiteindelijke wedstrijd via de FC worden gekocht. Let wel: zonder seizoen- of clubkaart gaat dat niet. In een opwelling naar een voetbalwedstrijdje is er allang niet meer bij.

Voor de busreis (34 euro all-inn) naar Utrecht-uit is het zondag half elf melden bij de Euroborg. De ogen nauwelijks open staan vriendelijke stewards van de eigen club klaar voor de eerste fouillering.

De  bus maakt een korte stop bij Nijkerk. Daar staan de motoragenten al in 't gelid om het gezelschap naar Utrecht te begeleiden. Als ware het de koninklijke bus, zo stomen we verder; complete kruispunten worden afgezet; alle stoplichten gaan op groen.

Hoe dichter de Galgenwaard nabij komt; hoe meer agenten verschijnen. Vlak bij het stadion politie te paard. De bus wordt een door hoge hekken en muren volledig van de buitenwereld afgeschermde parkeerplaats op gedirigeerd. Ook daar politie alom. Even later arriveren de meeste fans met eigen auto. Voordat ze ook het terrein op mogen worden ze uitgebreid gecontroleerd.

We duiken een ondergronds gangenstelsel in. Daar stuiten we op een controlepost die wel iets weg heeft van de wat schimmige grensovergangen bij het vroegere Oostblok. Donker, veel beton en poortjes met nauwe draaihekken. Eenmaal die blokkade genomen, volgt weer een uitgebreide fouillering. Al dat gefriemeld en geklop is toch even wennen. Mag allemaal wel een onsje minder.

We begeven ons dan via een honderden meters lange gang, ook al donker en van beton, naar het uitvak. Als we daar eenmaal binnen zijn gaat de metershoge ijzeren deur achter ons op slot. Aan de zijkanten waken de suppoosten van beide clubs over ons. En camera's.

Het vak is ruim. Het zicht op het veld redelijk. Hoewel het even wennen is om door een glazen afscheiding en een net te moeten turen.

Al die veiligheidsmaatregelen zijn tot op zekere hoogte te begrijpen. Hoewel het er al jaren doorgaans rustig aan toe gaat in en rond de uitvakken. Het is hoe dan ook wel een sfeer waarin een op zich klein incidentje al snel groter wordt; zoals vorig seizoen in Rotterdam. Wat gerommel met vuurwerk in de trein door een enkeling leidt er toe dat een grote groep goedwillende FC-fans wordt opgepakt. Ze worden naderhand van alle blaam gezuiverd.

In de nasleep gaat veel fout met als gevolg dat de Rotterdamse autoriteiten tegen alle afspraken in strenge maatregelen treffen voor het duel van vrijdag met Excelsior. Zo is vrij reizen verboden. Supporters & club zijn daar knap pissig over. De maat is vol, vinden ze. Dus blijven ze vrijdag bij dat nu o zo cruciale duel tegen Excelsior weg. Uit protest. Begrijpelijk.

Ze hebben het dit seizoen toch al zo zwaar die FC Groningen-fans, met een paar gelijkspelletjes en één zwaarbevochten overwinning op vreemde bodem. Na alweer een verloren uitduel in Utrecht is de stemming in het uitvak ver beneden peil. Diepe, diepe teleurstelling.

Op de terugweg is de boosheid iets bekoeld. En ze beginnen er toch wat van te balen dat ze hun club in deze lastige tijden vrijdag niet kunnen steunen op Woudenstein. Al is het gedwongen thuisblijven voor de goede zaak.

Als d' Olle Grieze weer in zicht is roepen ze in koor: “Wat er ook gebeurt, daarna gaan we gewoon weer mee. Supporter ben je altijd. In goede en slechte tijden.” Zo is 't maar net.

De blogs op deze site zijn geschreven op persoonlijke titel en vallen derhalve niet onder de eindredactionele verantwoordelijkheid van RTV Noord.