Goos de Boer
Goos de Boer

Heerlijk die noordelijke nuchterheid

Groningen staat weer even op de kaart. Of beter: de Groningers. Met hun te goed bewaarde handelsmerk: nuchterheid.

Heerlijk al die ingetogen reacties. Op een enkele uitzondering na broodnuchter zelfs. Her en der gecombineerd met een stevig portie onverzettelijkheid. Heel Nederland heeft het volop kunnen horen en zien in de afgelopen waterrijke dagen.

De verbazing was af te lezen van de gezichten van de randstedelijke collega's. Dat begon al in de Tolberter Petten. De boeren waren daar bepaald niet onder de indruk en zeker niet van plan om hun biezen te pakken. ''Ach, 't lopt wel lös," klonk het in koor. En: "De media stromen harder tou din ´t wotter stiegt." Heerlijk!

En ook echt wennen voor al die van heinde en ver toegestroomde journalisten van elders. "Tjonge," riep een collega van de NOS wat vertwijfeld uit, "die mensen hier blijven wel heel kalm. Niet van hun stuk te krijgen."

In en rond Woltersum was het een dag later al niet anders. Alweer een en al nuchterheid. Terwijl daar toch echt meer aan de hand was. Zal je maar gebeuren: in het holst van de nacht word je door de ME uit je bed getrommeld. En sta je even later in een sporthal met jasje en tasje.

Maar ook in de nu wijd en zijd bekende Tiggelhal in Ten Boer voerde de Groningse nuchterheid de boventoon. Wederom was daar de verbazing bij de randstedelijke collega's over zoveel kalmte en onverzettelijkheid. En na twee dagen zelfs hier en daar de eerste sporen van bewondering.

"Waarom zijn jullie daar in Groningen eigenlijk zo nuchter?" Zo wilde een dj van Q-Music live in de uitzending van deze Groningse journalist weten. Tja, wat zeg je dan? Kwam niet veel verder dan: "Zo zijn wij nu eenmaal. We houden hier niet van opsmuk en drukdoenerij. Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg, vinden we."

En zo is het ook. Dat weet de rest van Nederland nu ook. En hier in 'het hoge noorden´ (weer veel te vaak gehoord) weten we nu dat we iets hebben waar anderen jaloers op zijn.

Zouden we best iets trotser op mogen zijn. Hoewel dat ook weer niet in onze volksaard ligt. Hoe dan ook: koesteren die noordelijke nuchterheid!

 

De blogs op deze site zijn geschreven op persoonlijke titel en vallen derhalve niet onder de eindredactionele verantwoordelijkheid van RTV Noord.