Goos de Boer
Goos de Boer

Hoe Max Henk Kamp schaakmat zet

Het is een schaakspel. Van hoog niveau. Met de Groningse Commissaris van de Koning Max van den Berg aan de ene kant van het bord en gasminister Henk Kamp aan de andere kant.

Schaakmat is het nog net niet, maar Van den Berg heeft zijn tegenspeler al wel aardig in het nauw gedreven. En dat is knap met zo'n tegenstander van formaat.

"Ik krijg jou nog wel," moet de CdK een paar maanden geleden gedacht hebben. Hij claimde een miljard als compensatie voor alle aardbevingsellende in het Groninger land.

Kamp wuifde het weg. En toen ook de morgen ex-burgemeester van Groningen Peter Rehwinkel nog een domme duit in het zakje deed, leek het 'Miljard van Max' een kansloze missie.

De oude rot kwam met een meesterzet. Trommelde wat vroegere Haagse vriendjes op, met zijn PvdA-kameraad Wim Meijer als boegbeeld. En zie daar. Een paar maanden later komen Meijer en de zijnen tot de conclusie dat er geen miljard, maar.....950 miljoen nodig is om het niet geringe leed te verzachten.

Keurig onderbouwd, na gedegen onderzoek. Tot in de puntjes geregisseerd door Max van den Berg. Uitgekookt. Zo is het politieke schaakspel en Van den Berg weet hoe het gespeeld wordt.

Nee, niet te vroeg juichen. Henk Kamp heeft immers op het bord nog wel een paar zetten te gaan. Maar laten we wel wezen: de kans op ontsnapping is voor hem en medespeler NAM nihil.

En Max van den Berg? Die is ondertussen goud waard voor Groningen. Herstel: een kleine miljard.

De blogs op deze site zijn geschreven op persoonlijke titel en vallen derhalve niet onder de eindredactionele verantwoordelijkheid van RTV Noord.