Goos de Boer
Goos de Boer

Kamp gaat aan gaskraan draaien

De hand gaat aan de gaskraan. Kan niet anders. Dat weet Henk Kamp ook. Dus komt hij deze week met de voor Groningen verlossende mededeling dat de gasproductie wordt toegeschroefd, zo fluisteren Haagse tongen.

Een klein jaar geleden trok zijn belangrijkste adviesorgaan Staatstoezicht op de Mijnen al een niet mis te verstane conclusie. Het aardbevingstij kan alleen worden gekeerd als het tempo van de winning uit de Slochter gasbel fors wordt verlaagd.

Sinds die aanbeveling van een jaar geleden is de situatie alleen maar nijpender geworden. Staatstoezicht op de Mijnen komt nu ongetwijfeld weer met hetzelfde advies. En dat kan en mag Kamp niet negeren. Zal hij ook niet doen. Is hij slim genoeg voor. Vraag is wel met hoeveel de productie naar beneden gaat.

Kamp kampt met een duivelsdilemma. De Staat der Nederlanden kan de gasmiljarden in deze kommervolle tijden moeilijk missen. Wordt het dus een paar symbolische procenten minder om boos Groningen gerust te stellen? Of neemt de behendige bewindsman meer gas terug? We houden het er op dat hij voor de gulden middenweg kiest. Een reductie van pakweg een procentje of twintig. Dat is wel op te vangen, nu de NAM de laatste jaren aardig heeft bijgetankt en de ondergrondse gasopslagen in Grijpskerk en Langelo stampvol zitten.

Dan is er nog het Miljard van Max. Dat zal er komen. Minimaal. In de vorm van een fonds. En mocht Haagse bruin dat niet kunnen trekken, dan zijn er nog altijd Shell & Exxon als grootaandeelhouders van de NAM. Die multinationals zijn al veel te lang buiten beeld gebleven.

Als Kamp echt de rust weer wat wil laten terugkeren op het Groninger land komt hij ook met een faire regeling voor de waardevermindering van huizen. Tot nu toe beweert de ervaren bewindsman dat die niet afwijkt van de situatie in de rest van ons land. De mensen in het gebied met een te koop-bordje in de tuin weten wel beter.

Vol verwachting klopt ons Gronings hart. Komende vrijdag weten we meer. Dan valt het grote, langverwachte gasbesluit. Daar lijkt het althans op. Den Haag kennende kan het zo weer een weekje later worden. Hoewel: Kamp weet dondersgoed dat het Gronings geduld op is en de onrust met de dag toeneemt. Dus: kom er maar in Henk.

De blogs op deze site zijn geschreven op persoonlijke titel en vallen derhalve niet onder de eindredactionele verantwoordelijkheid van RTV Noord.