Goos de Boer
Goos de Boer

Kees van Twist; bedankt en tot ziens!

Soms zijn dingen onvermijdelijk. Zoals het vertrek van Kees van Twist bij het Groninger Museum. Die al dan niet gedwongen aftocht zit er al een tijdje aan te komen. Al drie jaar om precies te zijn. Vanaf het moment dat de oud-journalist op hangende pootjes terugkeert na een uitstapje naar het wereldse New York. Het leven in de Big Apple valt toch wat tegen. Dus maakt hij grif gebruik van de door hem zelf afgedwongen terugkeerregeling. Met alle gevolgen van dien.

Afgelopen zomer vliegt Van Twist pas echt uit de bocht. Vanuit zijn zonnige stulpje op het mondaine Ibiza vraagt meneer doodleuk aan de gemeente Groningen een miljoentje extra. De verbouwing is wat uit de hand gelopen. Kan gebeuren. Dat toppunt van arrogantie doet naar verluidt alle stoppen doorslaan ten stadhuize. Maar ja, zo'n trekpleister als het Groninger Museum laat je niet vallen. Dus komt er een renteloze lening van zeven ton uit de politieke hoed. En nu al blijkt dat in een bodemloze put terecht gekomen te zijn.

Oud-Gasunie topman George Verberg schrikt zich een hoedje als hij als lid van de Raad van Toezicht het huishoudboekje tegen het licht houdt. Het ene financiële lijk na het andere rolt achter de coulissen weg. Ra, ra, wie zou ze daar al dan niet bewust verstopt hebben?

Verberg weet niet hoe snel hij zijn vroegere 'goede kennis' Kees van Twist' een kopje kleiner moet maken. Veelzeggend is zijn verspreking in een interview: "Van Kwist," zegt hij per ongeluk. Dat moet toch ergens vandaan komen.

In het diepste geheim wordt al enige tijd onderhandeld over 'een vertrek met opgeheven hoofd'. Wordt waarschijnlijk een afscheid waarbij Kees van Twist via een papieren adviseurschap nog een poosje doorbetaald wordt. Zal binnenkort wereldkundig gemaakt worden.

Barbertje moet hangen. Zo gaat dat. Ondanks zijn vele verdiensten voor het Groninger Museum is Van Twist hoe je het ook wendt of keert hoofdverantwoordelijk voor het dreigend bankroet.

Maar: laten we even niet vergeten dat gemeente en provincie als grootste geldverstrekkers nou niet bepaald alert zijn geweest. En wat te denken van George Verberg, inmiddels gekroond tot de nieuwe Koning. Is hij als lid van de Raad van Toezicht niet minimaal ook een ietsjepietsje verantwoordelijk voor de financiële puinhoop van nu? 

De blogs op deze site zijn geschreven op persoonlijke titel en vallen derhalve niet onder de eindredactionele verantwoordelijkheid van RTV Noord.