Goos de Boer
Goos de Boer

Koopman Nijland goud waard voor FC Groningen

Hij is niet in zijn eerste leugentje gestikt. Leugentjes om bestwil; dat dan weer wel. Of beter: leugentjes om zijn club zoveel mogelijk euro's te bezorgen.

Hans Nijland trekt al achttien jaar aan de touwtjes bij de Trots van het Noorden. Is daarmee op afstand de langst zittende directeur in het betaald voetbal. Sluw, alert, uitgekookt en door de wol geverfd. Maar bovenal (ver)koopman. Dat wordt in tijden dat de transfersluizen weer maandenlang wagenwijd openstaan niet door alle fans begrepen.

Nadat hij rasvoetballer Kostic voor zes miljoen+ weet te slijten, krijgt ie weer eens de volle laag. 'Nijland geldwolf,' wordt geroepen op sociale media. Toch kan de deal met VFB Stuttgart voor de doorgewinterde FC-volger geen verrassing zijn. Nijland speelt steevast hetzelfde spelletje. Voorzien van de nodige schijnbewegingen, loze woorden, een stevig portie blufpoker, leugentjes om bestwil en schijngevechten met zaakwaarnemers. Dat is het spel zoals het gespeeld wordt in de voetballerij en Hans Nijland beheerst dat.

Waarbij één ding duidelijk is: hij doet niets ter meerdere eer en glorie van zichzelf. FC Groningen moet nou eenmaal regelmatig verkopen. Als het even kan tegen de hoogst haalbare prijs. Dat houdt de club ook in financieel zware tijden in de benen. En zorgt al jaren ondanks de nodige ups en downs voor sportieve stabiliteit.

Ook met dank aan de puike scouting, die hem ondanks hier en daar wat mindere aankopen toch steeds weer groeibriljantjes in handen speelt. Die weet koopman Nijland als geen ander te slijten. Voor de hoogste prijs.

Afgezien van zijn koopmanschap zorgt Nijland al jaren voor stabiliteit binnen de club. En weet hij binnenbrandjes binnen de muren van de Euroborg te houden. Zoals rond het terugtreden van technisch manager Henk Veldmate. Kom daar maar eens om in pakweg Heerenveen of Pieterburen.

Zeker: Nijland schreeuwt weleens wat te snel en te hard. En kan ook heel (te) bot zijn. Is hem in mindere tijden weleens bijna noodlottig geworden. Zeker in de periode dat hij na de wedstrijden soms iets te lang aan de bar blijft hangen. Maar dat ligt voorlopig weer achter hem. Met dank aan zijn 'gouden zakenpik'. En hier en daar wat mazzel, maar dat dwingt hij af met zijn tomeloze inzet. Zo kan de club na de miljoenendeal rond Kostic weer even vooruit en Hans Nijland dus ook.

In hogere sponsorkringen wordt de vraag weleens gesteld: wanneer verstrijkt de houdbaarheidsdatum van Hans Nijland? Voorlopig nog niet.

Over twee jaar is hij twintig jaar aan de club verbonden. Mooi moment om afscheid te nemen. Of beter: knoop daar nog vijf jaar aan vast. Spreek met hem af dat hij in die periode zelf zijn opvolger zoekt & inwerkt. Neem dan in 2021 na een kwart eeuw definitief afscheid. Opgesierd met een wedstrijd tussen het elftal van dan en de spelers die hij in al die jaren voor goud geld heeft verkocht.
Met wereldster Arjen Robben en bijtertje Luis Suárez als spitsenduo.

De blogs op deze site zijn geschreven op persoonlijke titel en vallen derhalve niet onder de eindredactionele verantwoordelijkheid van RTV Noord.