Goos de Boer
Goos de Boer

Ontslag Pieter Huistra komt op juiste moment

Het onvermijdelijke is geschied. Pieter Huistra is geen trainer meer van FC Groningen. Verrassend? Nee, niet echt.

Feitelijk hadden Nijland en de zijnen geen keuze. Wat was het alternatief? Het nieuwe seizoen beginnen met een trainer omgeven door een veld vol twijfel? Laten we wel wezen: bij een slechte seizoensstart was het doek alsnog gevallen. Nu is er tenminste nog tijd genoeg om de zaak sportief weer op te bouwen.

Had eerder moeten gebeuren, wordt er dan geroepen. Onzin. Ontslag pakweg vijf wedstrijden voor het einde van de competitie had FC Groningen sportief gezien nog maar weinig opgeleverd. Het siert hoe dan ook de club dat Huistra ruim de kans heeft gekregen om te laten zien wat hij waard is. Alleen houdt dat wel een keer op. Dat moment is nu gekomen.

Directeur Hans Nijland ontkent het in alle toonaarden. Er zou geen verband zijn tussen de voor het eerst sinds jaren haperende verkoop van seizoenkaarten en het ontslag. Natuurlijk heeft dat minimaal enige rol gespeeld. Net zo goed als het gegeven dat ook een aantal sponsors dreigde af te haken.

En Pieter Huistra? Zeker: menselijk gezien is het een drama. Komt hij wel weer overheen. Er komt een moment dat Huistra het bekende spiegeltje opzoekt. En dan zal de Fries ondanks zijn woede van nu inzien hij de afgelopen maanden te veel steken heeft laten vallen. Vooral te machte- en krachteloos was om het tij te keren. En te doof voor goed bedoelde adviezen uit zijn directe omgeving.

Hij is zeker niet alleen de schuldig aan de vrije val van de club. Het gebrek aan kwaliteit op het veld dient ook technische directeur Henk Veldmate zich aan te trekken. Net zo goed als dat opperhoofd Hans Nijland fouten maakte. Hij voerde het verwachtingspatroon en daarmee de druk veel te hoog op met al te ferme uitspraken.

Het boek Pieter Huistra is dicht. Nijland en Veldmate staan nog aan het roer. Zo gaat dat in de voetballerij.

De naam van Ron Jans zoemt inmiddels rond in de Euroborg. Niet weinig ook. Opvallend dat het duo Veldmate & Nijland die mogelijkheid vanmiddag niet onmiddellijk met een luid en duidelijk nee de kop indrukten. Zou het dan toch?

Maar of dat zo verstandig is? Nee, dus. Kijk maar naar FC Twente, dat bepaald niet beter werd van het terughalen van McClaren. En denk nog eens terug aan Hans Westerhof, die in zijn tweede Groningse periode zelfs niet in de buurt kwam van zijn eerdere successen in het Oosterpark.

Niet doen dus. Hoe sympathiek we Jans ook mogen vinden.

De blogs op deze site zijn geschreven op persoonlijke titel en vallen derhalve niet onder de eindredactionele verantwoordelijkheid van RTV Noord.