Goos de Boer
Goos de Boer

Raad van Commissarissen MartiniPlaza drukt snor

Dat was schrikken. Boem. Weg directeur Jan Geert Vierkant van MartiniPlaza. Met een rechtse directe gevloerd. Uitgedeeld vanaf het bordes van het stadhuis. Geschorst, maar ongetwijfeld definitief knockout.

Snel oplopende tekorten te lang onder de kiezen houden is een doodzonde. Terecht dat het stadhuis ontploft en uithaalt. Door schade en schande wijs geworden. Met de herinnering aan een eigenwijze museumdirecteur die niet wakker lag van een tekortje meer of minder nog vers in het geheugen.

Bij MartiniPlaza is de zondebok snel gevonden in de persoon van de directeur. Over tot de orde van de dag. Maar dat is toch wat te makkelijk. Het lijdt geen twijfel dat Vierkant, die eerder het Noord Nederlands Orkest (NNO) zakelijk vlot trok, de fout is ingegaan. Maar is hij de enige?

MartiniPlaza zit al een poosje in zwaar weer. Er is nog geen maandje geleden in de gemeenteraad volop gediscussieerd over extra miljoenen voor achterstallig onderhoud. En het oplopend exploitatietekort. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Dus hadden de verantwoordelijk wethouders de oogjes & oortjes beter open moeten houden.

Dan de Raad van Commissarissen. Die trok er rap stilletjes tussenuit. En dat gebeurt niet zomaar. Dat duidt toch op minimaal enig schuldgevoel.

Er zijn sterke geluiden dat op de achtergrond een stevig Zwarte Pieten-spel (als we 't zo nog mogen noemen) tussen Raad van Commissarissen en directeur woedt. Waarbij vooralsnog Vierkant de verkeerde kaart heeft getrokken.

Wat is dat toch met die Raden van Commissarissen/Toezicht? Steevast bevolkt door de notabelen van het dorp. Prachtige erebaantjes, maar o zo vrijblijvend. Met de borst vooraan als het goed gaat. En bij naderend onheil gewoon je snor drukken zonder gevolgen. Op naar het volgende erebaantje.

Voorbeelden te over. Hoe zat het ook al weer met de Raad van Toezicht van het Groninger Museum toen daar de ook al oplopende tekorten onder de pet werden gehouden? Nooit meer iets van vernomen.

En ook nu is de kans zeer groot dat de Raad van Commissarissen onder aanvoering van beroepsbestuurder Seerp Leistra de dans ontspringt. Frustrerend. Met name voor Jan Geert Vierkant, die op zeker als enige buitenspel blijft staan.

De blogs op deze site zijn geschreven op persoonlijke titel en vallen derhalve niet onder de eindredactionele verantwoordelijkheid van RTV Noord.