Goos de Boer
Goos de Boer

Regeringspartijen hebben (te) dikke vinger in gaspap

Is het toeval? Of bewust beleid? Wie het weet mag het zeggen. Feit is dat de coalitiepartijen PvdA en VVD de gastouwtjes stevig in handen hebben. En voorlopig nog wel even houden ook.

De optelsom is niet al te moeilijk. Het begint bij de commissie Meijer. Een initiatief van CdK Max van den Berg (PvdA).

Geleid door PvdA-prominent Wim Meijer, geruggesteund door VVD-coryfee Ed Nijpels. Gerdi Verbeet (PvdA) knapt wat klusjes voor deze commissie op als dagvoorzitter.

Een van de aanbevelingen is heel rap te gaan werken aan het herstel van het zwaar geschonden vertrouwen. Voor die klus wordt oud-PvdA-leider Jacques Wallage ingehuurd als kwartiermaker. Samen met zowaar iemand van een andere partij: CDA-prominent Pieter van Geel.

DIALOOGTAFEL

Hun inspanningen leiden tot de komst van de vaak bekritiseerde Dialoogtafel. Met niet één, maar twee voorzitters. Keurig verdeeld tussen de regeringspartijen: Wallage zelf en als tegenwicht VVD-oudgediende Jan Kamminga. Ervaren bestuurders, met een Gronings verleden.

De problemen rond de gaswinning lopen ondertussen huizenhoog op. Het geduld van de inwoners van Groningen is meer dan op.

RIJKSDIENST

De volgende zet komt van Wallage. Uit zijn koker komt het plan om een rijksdienst op te tuigen. VVD-minister Henk Kamp omarmt dat plan.

Een rijksdienst; goed voor de ambtelijke werkgelegenheid. Met een Nationaal Coördinator Groningen als opperhoofd.

Terwijl ondertussen de Groningse kiezer de PvdA na eeuwen van het provinciaal pluche jaagt, wordt die niet geringe taak toebedeeld aan een oude bekende van PvdA-huize. Hans Alders is de naam; een ervaren, enthousiast bestuurder, verzamelaar van bijbanen én voorganger van partijgenoot Max van den Berg als CdK in Groningen.

ADVISEUR MARK RUTTE

En de VVD? Die lijkt er deze keer bekaaid af te komen, maar dat valt uiteindelijk reuze mee. Zo wordt Annelies Pleyte, voormalig rechterhand van Mark Rutte, benoemd tot directeur van de Haagse poot van de Nationaal Coördinator Groningen. Zeven jaar lang dé politiek adviseur van de VVD-fractievoorzitter en latere premier.

Ze komt niet alleen. Ook duikt oud-hoofd voorlichting van de VVD-Tweede Kamerfractie Henri Kruithof op in Groningen. En wel als ‘Adviseur Public Affairs’ van de Nationaal Coördinator Groningen. Over publieke affaires gesproken: reuze benieuwd wat zijn rol is bij de ongelukkige uitspraken van Alders in het AD.

OLD BOYS NETWORK

Hoe zit het ook alweer met die dodelijke kritiek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid op de hoofdrolspelers in het gasgebouw? Iets met old boys network. En elkaar de bal toespelen. Nooit meer doen, luidt het advies.

Conclusie: ondanks alle spijtbetuigingen wil die boodschap maar niet doordringen in Den Haag. Met als gevolg dat het toch al zo geschonden vertrouwen steeds verder de Groningse bodem inzakt.

De blogs op deze site zijn geschreven op persoonlijke titel en vallen derhalve niet onder de eindredactionele verantwoordelijkheid van RTV Noord.