Goos de Boer
Goos de Boer

SC Veendam leeft nog, maar wat is het perspectief?

Het was een wereldprestatie. Een huzarenstukje. Een strohalm was het niet eens. Zelfs de fanatiekste supporters hadden het al opgegeven. Henk Eising wist de terminale patiënt toch nog weer tot leven te brengen.

We zijn anderhalf jaar verder. Het moet gezegd: Oost-Groningen heeft nog steeds betaald voetbal. De BV werd de SC Veendam, de shirst zijn mooi en de financiën aardig op orde. Hoe minimaal dan ook. Maar daar is dan ook alles mee gezegd.

Ontluisterend interview vandaag met Tom Bodde in het Dagblad van het Noorden; de commercieel medewerker die na een half jaar al weer kan inrukken. Wegens gebrek aan resultaat. Hij is vast niet het grootste commercieel talent dat in Oost-Groningen rondloopt. Maar hoe dan ook: zijn verhaal is één groot tranendal. En spreekt boekdelen.

Supporters blijven weg; ondanks een puik vorig seizoen. En nog erger: sponsors - toch al lastig te vinden in het Oostgroningse - lopen ook al niet over van enthousiasme. Kolonisten met goed gevulde portemonnee melden zich nauwelijks. Tel daarbij de algehele sportieve malaise, de economische crisis en het is duidelijk: de zoveelste strijd tot overleven is alweer in volle gang.

Arme Gert Heerkes. Eerst met Willem II het lachtertje van de eredivisie en nu voert hij een moeizame strijd in de kelder van de Jupiler League. Hem valt niets te verwijten. Hoogstens dat hij geen gelukkige hand heeft bij het uitkiezen van zijn werkgevers.

De technische staf treft toch al geen blaam. Nou ja, op een enkel puntje na dan. Er zijn toch nog weer vreemdelingen van over de grens ingevlogen, die niets aan het elftal toevoegen. Daar waar met de juiste scoutingsbril op voldoende noordelijk talent te vinden moet zijn, dat niet onder doet voor al die voorbijgangers zonder binding met gebied & supporters. Zijn nog goedkoper ook.

De grote redder Henk Eising blijft zijn stinkende best doen. Vraag is voor hoe lang nog. Hij is op zoek naar een opvolger, maar die is heel moeilijk te vinden. Is een veeg teken.

Alles opgeteld: deze keer valt niemand iets te verwijten. De koek lijkt na jaren ellende en interne strijd op. Oost-Groningen is nauwelijks meer te porren voor betaald voetbal. Zonder draagvlak is het einde oefening. Hoe zonde ook van zo'n mooie club met rijke historie.

De blogs op deze site zijn geschreven op persoonlijke titel en vallen derhalve niet onder de eindredactionele verantwoordelijkheid van RTV Noord.