Goos de Boer
Goos de Boer

Zwarte dag voor noordelijke journalistiek

Het is een zwarte dag voor de noordelijke journalistiek; dat is het. Verdere verschraling van het journalistiek landschap dreigt. Collega's van het dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant vliegen bij tientallen de redactievloer af. En dat blijft niet zonder gevolgen.

De kranten is het een en ander te verwijten. Zeker weten. Hier en daar is een boot gemist. Te lang geloofd in de kracht van de oude, vertrouwde krant van papier. Zonder al te veel oog te hebben voor de almaar door denderende internettrein.

Op een enkele vruchteloze poging na om een andere koers te kiezen. Uitgevers die in al hun naïviteit dachten dat dagbladjournalisten er nog wel even internet, tv en radio bij konden doen. Niet dus. En geld was daar ook al niet mee te verdienen. Dan hebben we het nog niet eens over het ongetwijfeld voor de uitgever interessante, maar peperdure en mislukte boekenavontuur.

Marineman Geert-Jan van der Snoek moet tegen sluitingstijd het tij keren bij beide noordelijke kranten. Maar of zijn zwalkende schip nog de veilige haven bereikt, is maar de vraag. Succes en vooral sterkte, kapitein.

Het verhaal heeft ook een andere kant. Uit onderzoek blijkt dat de bron van een groot deel van de nieuwsberichten die worden rondgepompt op internet bij krant en omroep ligt. Als die bronnen verschralen of zelfs opdrogen, wordt het heel stil op de dicht.nl's, nu.nl's van deze wereld.

Dan hebben we het nog niet eens over de alom gerespecteerde correspondenten van landelijke kranten in Noord-Nederland en de facilitaire bedrijven die vanuit ons gewest de Hilversumse omroepen bedienen. Ook zij worden deels gevoed door regionale collega's, die veel tijd en geld investeren in gedegen jounalistiek.

Minder actieve journalisten in de regio betekent minder nieuws. Zo simpel is het. Vooral minder journalistiek onderzoek, waarmee wantoestanden aan de kaak worden gesteld. Met als recent voorbeeld de kwalijk riekende bestuurlijke janboel in de gemeente Tynaarlo, die na noeste arbeid door het dagblad feilloos werd blootgelegd.

Voorbeelden te over. Zoals de reconstructie van het volledig uit de klauw gelopen ProjectX in Haren, samen met RTV Noord. En wat te denken van gifpijpen, bijna-rampen met giftreinen en burgemeesterlijk geknoei in Groningen-Stad. Zonder gedegen (en dus dure) journalistiek zouden knoeiende bestuurders, politiebazen, specialisten en zorgprofiteurs er wel heel makkelijk af komen.

Kortom, kaalslag op de redacties gaat niet alleen over banenverlies. Het raakt alle inwoners van Noord-Nederland, zonder dat het gros van onze streekgenoten dat in de gaten heeft.

De blogs op deze site zijn geschreven op persoonlijke titel en vallen derhalve niet onder de eindredactionele verantwoordelijkheid van RTV Noord.