Goos de Boer
Goos de Boer

De sigaar uit eigen doos

De gaswolk is neergedaald. Henk Kamp heeft besloten. Er wordt geminderd & betaald. Lijkt prachtig. Maar nu alle hectiek van de afgelopen dagen is verwaaid is maar één conclusie mogelijk: de Groningse buit is minimaal. De onzekerheid over de aardbevingen die nog komen maximaal.

Vijf putten rond Loppersum gaan grotendeels op slot. Met als gevolg dat er de komende drie jaar minder gas aan de Groninger bodem wordt onttrokken. Geleidelijk gaat de jaarlijkse productie terug naar 40 miljard kuub. Prachtig. Ware het niet dat de afgelopen jaren een record aan gas uit de Slochter gasbel is gehaald. Met 2013 met een score van 54 miljard kuub als absoluut topjaar. Inderdaad: uitgerekend het jaar van het record aantal bevingen en de sterke toename van de onrust in het gebied.

In plaats van gas terug te nemen werd het gaspedaal nog even stevig ingetrapt. En dat wordt met dit gasbesluit de komende jaren weer rechtgetrokken. Conclusie: de gasproductie gaat maar met een paar procentjes naar beneden. Minimaal dus. Een stevige sigaar uit eigen doos. Het gevolg van deze bescheiden teruggang: de kans op afname van de aardbevingsellende is nul punt nul. Dus blijft het peentjes zweten in afwachting van de volgende klap.

Zelfs na elf onderzoeken en het peilen van de mening van ladingen deskundigen weet nog steeds niemand exact wat zich in de Groninger bodem afspeelt. En blijft het gissen hoeveel risico de inwoners van Groningen de komende jaar lopen. En die molensteen blijft nog wel even hangen.

Dan de 1,2 miljard euro die met name door de inspanningen van Commissaris van de Koning Max van den Berg is binnengehaald. Een puike som geld. Beter iets dan niets. Maar toch is ook dit bedrag minimaal. Zeker gezien het gegeven dat Groningen in de loop der jaren nauwelijks heeft geprofiteerd van de eigen bodemschat. Zo is van de aardgasbaten van pakweg 200 miljard maar één procentje neergedaald op het Groninger land.

Het woord is nu aan de Tweede Kamer. De discussie begint maandag met een hoorzitting. In het gebied; dat dan weer wel. Op 5 februari is het woord aan onze volksvertegenwoordigers. En voor wie zijn/haar hoop daar op heeft gevestigd: de kans dat er al teveel wordt gesleuteld aan het gasbesluit van het kabinet is....minimaal. Zo zijn de spelregels van onze democratie. Dus laat de uitslag zich raden: coalitie voor; oppositie tegen.

De blogs op deze site zijn geschreven op persoonlijke titel en vallen derhalve niet onder de eindredactionele verantwoordelijkheid van RTV Noord.